• Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός
  • Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός
  • Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός
  • Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός

Ιερόθεος Κ. Κρητικός

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΤΗΝ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Θανατηφόρος Νόσος - Λεϊσμανίωση (καλαζάρ)

Η λεϊσμανίωση του σκύλου (καλαζάρ) προκαλείται από μια παρασιτική μόλυνση, η οποία μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο με τα τσιμπήματα μιας μολυσμένης σκνίπας, που συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως κουνούπι. Αν ο σκύλος σας είναι μολυσμένος με το παράσιτο, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι πυρετός, απώλεια τριχώματος (ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια), απώλεια βάρους, πληγές στο δέρμα και προβλήματα στα νύχια.
Προσβάλλονται, επίσης, τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, αρθρίτιδα και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή η ασθένεια είναι συχνά θανατηφόρος και οι θεραπείες που υπάρχουν μπορούν να ελέγξουν ικανοποιητικά τα συμπτώματα, αλλά όχι πάντα να αποθεραπεύσουν το σκύλο.
Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια σκύλοι στην Ευρώπη, που έχουν ήδη μολυνθεί από το παράσιτο.

Συχνές ερωτήσεις

Κινδυνεύει o σκύλος μου;
Οι σκνίπες είναι ευρέως διαδεδομένες και μπορεί να υπάρχουν σε πολλές περιοχές στη νότια Ευρώπη» Οι χώρες που οριοθετούν τη Λεκάνη της Μεσογείου, αποτελούν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας γιο τους σκύλους (ιδιαίτερα η Ελλάδα» η Πορτογαλία, η Κύπρος και αρκετές περιοχές της Ισπανίας, Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας)

Τι μπορώ να κάνω γιο να προστατεύσω το σκύλο μου;
Η χρήση εντομοκτόνων και η φύλαξη του σκύλου σας σε εσωτερικούς χώρους τις επικίνδυνες ώρες (αυγή και σούρουπο), μπορεί να μειώσει τον αριθμό των τσιμπημάτων της σκνίπας, τελικά όμως τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι ανεπαρκή•. Τώρα, μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας να εμβολιάσει το σκύλο σος•