• Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός
  • Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός
  • Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός
  • Κτηνίατρος Ιερόθεος Κρητικός

Ιερόθεος Κ. Κρητικός

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΤΗΝ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Παραβίωση Σκύλου (Εντερίτιδα)

Ο παρoβοϊός τύπου 2 του σκύλου (CΡV-2), προκαλεί οξεία εντερίτιδα που μεταδίδεται πολύ εύκολα και από το τέλος της δεκαετίας του 1970 εν­δημεί σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ιός διασπείρεται στο περιβάλλον με τα κόπρανα και το ζώο μολύνεται μέσω της πεπτικής οδού. Στην οξεία φάση της νόσου, αλλά και για 1-2 εβδομάδες μετά την ανάρρω­ση, οι μολυσμένοι σκύλοι αποβάλλουν τον ιό με τα κόπρα­να σε μεγάλες ποσότητες (περισσότερα από 1 δισεκατομ­μύριο σωματίδια του ιού ανά γραμμάριο κοπράνων). Ο ιός επιβιώνει και διατηρεί τη λοιμογόνο του δύναμη στο περι­βάλλον των άρρωστων ζώων για 5-7 μήνες, γεγονός που έχει μεγάλη επιξωοτιολογική σημασία. 

Τα συμπτώματα της εντερίτιδας εμφανίζονται 4-7 ημέρες μετά τη μόλυνση, δηλαδή όσο διάστημα χρειάζεται για να προσβληθούν τα επιθηλιακά κύττταρα των εντερικών κρυπτών από τον ιό, που παρουσιάζουν μεγάλη μιτωτική δραστηριότητα.

Διάγνωση
Η απότομη εμφάνιση εμετών και δύσοσμης αιμορραγικής διάρροιας σε κουτάβια συνηγορεί υπέρ της κλινικής διάγνωσης, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από κατάπτωση, πυρετό και λευκοπενία ή εκδηλώνονται μετά την παραμονή των κουταβιών σε μολυσμένους χώρους και την επαφή τους με άρρωστα ζώα.

Θεραπεία
Η θεραπεία, που είναι αποκλειστικά υποστηρικτική, στηρίζεται στην χορήγηση ισότονων ορών και στη νηστεία για 24-48 ώρες. Συνήθως δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Οι περισσότεροι σκύλοι αναρρώνουν γρήγορα, με εξαίρεση μεμονωμένα περιστατικά που η διάρροια διαρκεί για 3-4 εβδομάδες. Θάνατοι παρατηρούνται σπάνια και κατά κύριο λόγο αφορούν νεογέννητα ζώα και σε μικτές λοιμώξεις από τον παρβοϊό του σκύλου και εντεροπαθογόνα βακτηρίδια.